Κατάθλιψη rTMS

Μία περίπτωση κατάθλιψης που αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με θεραπεία Επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού (rTMS)

Ο Γ.Μ. 42 ετών νοσεί από κατάθλιψη. Η νόσος έχει χρόνια πορεία  και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση καταθλιπτικών επεισοδίων παρά την χρησιμοποιούμενη φαρμακευτική αγωγή. Στην διάρκεια των επεισοδίων ο ασθενής παρουσιάζει άγχος, καταθλιπτική διάθεση, διαταραγμένο ύπνο και μειωμένη όρεξη για φαγητό μεζί με κόπωση και δυσκολία να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας. Η μακροχρόνια χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, σταθεροποιητικά της διάθεσης) δεν έχει οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα η νόσος να θεωρείται ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή.

Μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού ο ασθενής επισκέφθηκε την κλινική μας (Κλινική Λυράκου) και συγκεκριμένα το τμήμα  Επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού (rTMS). Η κατάσταση της υγείας του αξιολογήθηκε από ψυχίατρο στα πλαίσια κλινικής συνέντευξης και χορηγήθηκαν ψυχολογικά τεστ. Ακολούθως αποφασίσθηκε να υποβληθεί σε θεραπεία με rTMS. Συνολικά, ο ασθενής πήρε μέρος σε δεκαπέντε (15) συνεδρίες μέσα σε χρονικό διάστημα είκοσι δύο ημερών. Ο Γ.Μ. παρουσίασε σημαντική μείωση των επιπέδων του άγχους και της καταθλιπτικής διάθεσης, αποτελέσματα τα οποία διατηρήθηκαν και στη συνέχεια, όπως διαπιστώθηκε σε νέα επίσκεψη του ασθενούς στο τμήμα μας. Η παραπάνω κλινική περίπτωση επιβεβαίωσε τα ήδη γνωστά θετικά αποτελέσματα της θεραπείας με rTMS στην ανθεκτική σε φαρμακευτική αγωγή κατάθλιψη.

Ποταμίτης-Κόμης Διονύσιος

Ψυχίατρος / Αναπληρωτής Επιστημονικός Διευθυντής

Πηγή: Ψυχοθεραπευτήριο Λυράκου

http://www.klinikilyrakou.gr/blog

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × five =