Ατομική Ψυχοθεραπεία

Ατομική Ψυχοθεραπεία
Στην Κλινική Λυράκου (νοσηλεία και ψυχοθεραπευτικό κέντρο) οι ατομικές ψυχοθεραπείες που γίνονται είναι είτε ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης είτε γνωσιακής –   συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης.

Ψυχοδυναμική Κατεύθυνση

Στα πλαίσια της νοσηλείας των ασθενών καθώς και του follow up, μέσω των εξωτερικών ιατρείων μία από τις μεθόδους που ακολουθούμε στην Κλινική Λυράκου, είναι η ατομική ψυχοθεραπεία ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης.

Στόχος της θεραπείας είναι η σταδιακή εξοικείωση του ασθενή με τις διάφορες άμυνές του που ενεργοποιούνται στην καθημερινή του ζωή καθώς και η αποδοχή των συναισθημάτων που βιώνει ο ίδιος ο ασθενής.

Οι διάφορες ασυνείδητες ορμές, επιθυμίες και τραύματα του παρελθόντος μεταφέρονται  στο τώρα και αντιμετωπίζονται σε ένα πλαίσιο ασφάλειας με τον ψυχοθεραπευτή.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών του θεραπευομένου και την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτών.


Γνωσιακή – συμπεριφοριστική Κατεύθυνση

Γενική περιγραφή

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια σχετικά σύντομη ορολογία της ψυχοθεραπείας για μια μεγάλη ομάδα ψυχολογικών προβλημάτων συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, του άγχους, του θυμού, των συζυγικών διαφωνιών, φόβων και περιστασιακής εκμετάλλευσης / εξάρτησης.

Η θεραπεία επικεντρώνεται μάλλον στο πως σκέφτεσαι, συμπεριφέρεσαι και επικοινωνείς σήμερα, παρά στις εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας. Αμέτρητες έρευνες έδειξαν πως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, το άγχος, οι εμμονές και άλλοι φόβοι. Επιπλέον, επειδή οι ασθενείς μαθαίνουν να αυτοβοηθιούνται στη θεραπεία, είναι συχνά ικανοί να διατηρήσουν την καλυτέρευσή τους μετά το πέρας της θεραπείας.

Εκτίμηση των ασθενών
       
Όταν ξεκινάς γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, ο θεραπευτής σου θα σου ζητήσει να συμπληρώσεις μερικά ερωτηματολόγια για τον εαυτό σου που περιλαμβάνουν μια ποικιλία από συμπτώματα και προβλήματα. Αυτά τα ερωτηματολόγια εκτιμούν την κατάθλιψη, το άγχος, το θυμό, τους φόβους, σωματικές ενοχλήσεις, την προσωπικότητα και τις σχέσεις.  

Ο σκοπός αυτής της εκτίμησης είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για εσένα, ώστε εσύ και ο θεραπευτής σου να μάθετε γρήγορα τι είδους προβλήματα έχεις (ή δεν έχεις και σε τι έκταση βρίσκονται).
 
Πώς είναι οι θεραπευτικές συνεδρίες

Κάποια άλλα είδη θεραπείας δεν έχουν δομή, αλλά στην γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία εσύ και ο θεραπευτής σου θα φτιάξετε ένα πρόγραμμα για κάθε συνάντηση.

Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει μια ανασκόπηση της εμπειρίας σου απ’ την προηγούμενη συνεδρία, τις ασκήσεις σου, κάποια τρέχοντα προβλήματα, μια ανασκόπηση του τι κατάφερες στη συγκεκριμένη συνεδρία και ασκήσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Ο στόχος είναι να λύσεις τα προβλήματα και να μην παραπονιέσαι μόνο γι’ αυτά.

Ασκήσεις αυτοβοήθειας

Αν πήγαινες σ’ έναν προσωπικό προπονητή σ’ ένα κέντρο υγιεινής, θα περίμενες να καθοδηγηθείς στο πώς να ασκείσαι αν ο προπονητής δεν είναι εκεί. Το ίδιο πράγμα γίνεται πραγματικότητα στη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία.

Αυτό που μαθαίνεις στη θεραπεία είναι εκείνο στο οποίο ασκείσαι πρακτικά όταν είσαι μόνος σου. Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που φέρνουν σε πέρας τις ασκήσεις τους γίνονται καλά γρηγορότερα και παραμένουν καλά περισσότερο καιρό.

Η άσκηση αυτοβοήθειας συμπεριλαμβάνει καταγραφή της διάθεσής σου, των σκέψεών σου και της συμπεριφοράς σου, να προγραμματίζεις δραστηριότητες, να αναπτύσσεις στόχους, να προκαλείς τις αρνητικές σου σκέψεις, να συγκεντρώνεις πληροφορίες, να αλλάζεις τον τρόπο που επικοινωνείς με τους άλλους και άλλες εργασίες.

Τα προβλήματά μου εξαρτώνται απ’ τη βιοχημεία;

Μέρος απ’ τα προβλήματά σου πιθανόν να οφείλονται στη βιοχημεία, αλλά πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος που σκέφτεσαι, που συμπεριφέρεσαι και συνδέεις τα γεγονότα του παρόντος και του παρελθόντος, είναι σημαντικοί. Η χρήση της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας δεν ακυρώνει τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Για τις περισσότερες ψυχιατρικές δυσλειτουργίες υπάρχει βάσιμη απόδειξη ότι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φαρμακευτική αγωγή. Για πολύ σοβαρά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, πιστεύουμε πως θα ήταν καλύτερο να συνδυάσουμε φαρμακευτική αγωγή με θεραπεία.

Ένα πλεονέκτημα της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας είναι πως μαθαίνεις επίσης να λύνεις τα προβλήματά σου μόνος σου.
 


H διοίκηση της εταιρείας σας ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε επί σειρά δεκαετιών και δεσμεύεται να συνεχίσει την συνεπή, υπεύθυνη και ανθρωποκεντρική παροχή υπηρεσιών. Θέλουμε επίσης να διευκρινίσουμε ότι η Κλινική μας ουδεμία σχέση ή συνεργασία έχει με συνεφείς δομές ή άλλα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ψυχικής υγείας, ακόμη κι αν αυτά τυγχάνει να φέρουν παρεμφερή ή παρόμοι επωνυμία με την "ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΥΡΑΚΟΥ Α.Ε."
/UserFiles/timokatalogos-Kliniki-Lyrakou_22-11-2021.pdf
/theseis-ergasias-gr.html
/contact-gr.html
http://www.klinikilyrakou.gr/psychometric-tests-gr/psychometrika-ergaleia.html