Μια χρήσιμη απάντηση σε ένα σχολιο

Σε κάποιο σχόλιο στο blog έγινε αναφορά στο ότι μόνο πολύ αδύναμοι άνθρωποι θα έπρεπε να απευθύνονται σε ψυχολόγο. Επίσης ο ίδιος αποστολέας αναφέρει ότι δεν θα απευθυνόταν σε ψυχολόγο γιατί τη δουλειά του ψυχολόγου την κάνουν οι φίλοι και η οικογένεια. Τέλος, ολοκληρώνει την άποψη του/της γράφοντας ότι οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν πρέπει να απευθύνονται σε ψυχολόγο.

Προς απάντηση σε αυτή την άποψη έχω να τονίσω τα παρακάτω:

1.Τι σημαίνει αλήθεια αδύναμος άνθρωπος;

Αδύναμος είναι αυτός που έχει το σθένος να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν εμπόδια στην καθημερινότητα για τα οποία κατά ένα μέρος ευθύνεται ο ίδιος; Αντιθέτως, η αποδοχή ότι και ο ίδιος ευθύνεται για τη διαιώνιση των προβλημάτων αποκαλύπτει ότι κατέχει αυτογνωσία και υπευθυνότητα.

2.Οι φίλοι και η οικογένεια είναι το τόσο σημαντικό για τη ζωή μας κοινωνικό υποστηρικτικό δίκτυο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν τόσο συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι όσο είναι απαραίτητο ώστε οι συμβουλές που θα μας προσφέρουν να είναι αντικειμενικές. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνεται ένας ψυχολόγος να έχει θεραπευτική σχέση με φίλο ή συγγενή του.

3.Το γεγονός ότι υφίσταται ο κλάδος της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής καθώς και το ότι καθημερινά γίνονται επιστημονικές έρευνες και μελέτες στον κλάδο με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου καταδεικνύει ότι η διερεύνηση και επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων από ψυχολόγο είναι τόσο επιτακτική όσο η διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων της καρδιάς από καρδιολόγο.

4.Μην ξεχνάμε ότι στην ευτυχία του ανθρώπου η νοημοσύνη που διαδραματίζει το σπουδαιότερο ρόλο είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Η αναγνώριση συναισθημάτων, η διερεύνηση και διαχείριση συναισθημάτων, η ανάπτυξη της ικανότητας για ενθάρρυνση και κινητοποίηση εαυτού και η διαχείριση σχέσεων είναι δείγματα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Σπάνια διδάσκονται οι παραπάνω ικανότητες στην οικογένεια και το σχολείο με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι μας να έχουμε ανάγκη από έναν αντικειμενικό συνοδοιπόρο σε κρίσιμες στιγμές της ζωής μας ο οποίος θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε με ποιόν τρόπο σαμποτάρεται η ευτυχία μας και θα μας δώσει τα εργαλεία που θα μας συνοδεύσουν στην επίλυση των προβλημάτων. Αυτός είναι ο ρόλος του ψυχολόγου.

Χριστίνα Χελιώτη
Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − one =